Back to Question Center
0

Semalt: Com funciona Wiki en diferents idiomes?

1 answers:

Oliver King, el Semalt Customer Success Manager, diu que Wikipedia té una extensa gamma de dades, articles i continguts en diferents idiomes, i els editors se'ls anima a crear els articles que falten sobre aquesta enciclopèdia gegantina . És segur dir que Wikipedia existeix en més de tres-cents idiomes, però la majoria d'ells són incomplets i relativament petits. Persones de tot el món visiten la Viquipèdia diàriament i llegeixen les seves més de 300 edicions d'idiomes. Alguns d'ells cerquen articles i continguts específics escrits per centenars o milers d'escriptors voluntaris que són responsables de construir i mantenir aquesta enciclopèdia gratuïta i famosa. Els visitants de la Wikipedia majoritàriament busquen articles en llengua anglesa, i els altres idiomes representen 30 milions d'entrades de Wiki.

Democratitzar l'accés al coneixement

Per ajudar els escriptors i editors de diverses comunitats lingüístiques a avaluar els articles que falten, els experts en informàtica de la Fundació Wikimedia i Stanford han creat amb èxit algunes eines. Un d'ells ajuda a identificar els articles importants que encara no estan disponibles en un idioma concret. Els editors utilitzen aquestes recomanacions per crear nous articles. Si els redactors i escriptors són multilingües, és molt fàcil trobar articles en una segona llengua i traduir-lo a l'idioma local per als lectors de Wikipedia.

Així doncs, aquest sistema identificarà primer l'editor de Madagascar que vulgui escriure en llengua francesa i li demanarà a l'editor que completi les parts que falten d'un article i que ho publiqui a la Viquipèdia de Madagascar. D'aquesta manera, els editors poden crear articles per a diferents persones del món, que al seu torn poden influir en l'experiència global de l'usuari.

Els investigadors de la Fundació Wikimedia Leila Zia i Ellery Wulczyn han col·laborat amb l'estudiant de la Universitat de Stanford, Robert West, per presentar un informe a la World Wide Web Conference, Montreal. Segons ells, Wikipedia té una gran quantitat de dades, i hi ha una forta relació entre els seus articles.

Els científics han començat a crear llistes d'articles en diferents idiomes i referenciar les llistes per esbrinar quins articles falten en quines llengües. A continuació, van estimar la importància de tots els articles faltants basats en la rellevància geogràfica i cultural. Pretén publicar els articles que falten al més aviat possible i aconseguir-los millors rangs.

Connectar els buits

Els investigadors han provat la premissa amb una sèrie d'experiments. Van començar el projecte amb més de 4 milions d'articles escrits en llengua anglesa i van descobrir que més de 1,5 milions d'articles estaven desapareguts a la secció Wikipedia de francès. Els experts van seleccionar els 300.000 articles importants en anglès i la van traduir a la llengua francesa. Els articles es van dividir en tres grups principals de més de 100.000 articles cadascun i van ser lliurats als millors i més experimentats editors. La cruïlla de l'experiment va consistir en dos grups principals de sis mil redactors i escriptors que van fer diverses edicions tant en francès com en anglès, dins dels dotze mesos anteriors a l'acabament de l'experiment. Al juny de 2015, tots els editors van rebre un correu electrònic que assenyalava els únics articles faltants, i se'ls va demanar que traduïssin la llista completa d'articles de l'anglès al francès. Un mes més tard, els experts van accedir a la creació d'articles que faltaven i van trobar que podrien augmentar les taxes d'elaboració d'articles orgànics. Sobre la base de tots aquests resultats, la Fundació Wikipedia va desenvolupar algunes eines experimentals on els redactors i escriptors poden trobar les llacunes en els seus idiomes locals i assenyalar les entrades específiques Source .

November 29, 2017